Летните жеги са с нас и по-леките храни са предпочитани и

...
Летните жеги са с нас и по-леките храни са предпочитани и
Коментари Харесай

Риба и морски дарове, приготвени в сос от бяло вино

Летните жеги са с нас и по-леките храни са желани и на напред във времето. Напоследък по питателните магазини може да се откри прясна, изчистена риба на задоволително добра цена, същото важи и за морските блага. Подбрали сме ви една обичана наша рецепта за Риба и морски блага, приготвени в сос от бяло вино.

Необходими са ни следните артикули:
✔️  пет-шест миди,
✔️  10 пресни, небелени скариди,
✔️  1 калмар,
✔️  1 филе от риба меч,
✔️  1 котлет от мерлуза,
✔️  1 филе от бяла риба,
✔️  5 стръка магданоз,
✔️  120 мл бяло вино,
✔️  2 клончета мащерка,
✔️  1 домат,
✔️  2 скилидки чесън,
✔️  1 приблизително огромна глава лук,
✔️  3 супени лъжици масло,
✔️  5 супени лъжици зехтин,
✔️  половин лимон,
✔️  сол на усет,
✔️  1/2 кубче рибен бульон,
✔️  1 супена лъжица нишесте.

Начин на подготвяне: Слагаме лука, чесъна, кубчето бульон и един филиз мащерка в осемстотин мл вода и слагаме съда на загрят котлон. Когато водата заври слагаме вътре почистения и нарязан на кръгчета калмар. Варим до момента в който омекне и стане изцяло подготвен. В същото време ще е подготвен и бульонът. Поддържаме го парещ на спокоен огън.

Натъркваме всички рибни артикули с лимон и сол. Намазняваме дъното на тиган с масло и една супена лъжица зехтин и запечатваме от двете страни трите типа риба. Изваждаме ги, покриваме ги с фолио, а на тяхно място слагаме скаридите. Приготвяме ги за по минута от всяка страна и ги изваждаме.

Наливаме бялото вино в същия тиган и слагаме другата клонка мащерка. Изчакваме течността да кипне и прибавяме домата, който сме нарязали на дребни кубчета. След към минута, когато алкохолът се изпари и доматът омекне, слагаме мидите. Когато се отворят, наливаме една чаена чаша и половина от бульона, който поддъжахме парещ на котлона.

В чаша със студена вода разтваряме нишестето, тъй че да няма никакви бучки. Наливаме го на тънка струйка в тигана и бъркаме две минути, като си доливаме от тигана. Сосът не би трябвало да е гъст, а необичаен.

Слагаме в соса с мидите приготвените скариди и риба и готвим под похлупак на слаб огън за към две-три минути.

Преди да поднесем ястието го поръсваме със ситно кълцан магданоз и лимонен сок. Добър вкус!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР